Vaikka edellisellä sivullamme maalattiinkin synkkä kuva siitä, mitä netin liiallinen käyttö voi pahimmillaan aiheuttaa, niin toisaalta netti tarjoaa kyllä myös runsaasti hyviä asioita. Se tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä töitä ajasta ja paikasta riippumatta, mikä antaa esimerkiksi freelancereille mahdollisuuden tehdä työtä Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Tämä on kovin nykyaikainen tapa rakentaa omaa työelämää ja näin on mahdollista yhdistää vaikkapa matkustelu ja mielekäs työ toisiinsa. Monissa maissa elinkustannukset ovat lisäksi niin paljon pienempiä kuin koti-Suomessa, ettei työtä välttämättä edes tarvitse tehdä joka päivä tai kokopäiväisesti tullakseen kivasti toimeen. Tämä voi olla mukava ja mielekäs vaihtoehto sellaiselle henkilölle, joka haluaa hypätä pois oravanpyörästä tai joka on Suomessa burn outin partaalla liian haastavan työelämän vuoksi.
Erilaisten netin tarjoamien työmahdollisuuksien lisäksi netti tarjoaa myös opiskelumahdollisuuksia. Netin kautta on mahdollista suorittaa monenlaisia opintoja – ja myös nämä opinnot ovat ajasta ja paikasta riippumattomia aivan kuten netin kautta tehtävä työkin.
Ulkomailla asuvien suomalaisten lasten on mahdollista käydä jopa suomalaista nettikoulua verkon kautta ja myös lukio-opinnot voi hoitaa ainakin osittain netin kautta, samoin kuin yliopisto ja yamk-opinnotkin. Monet avoimen yliopiston kurssit ovat myös oivallisia tapoja kehittää omaa osaamista – ja näissäkin opinnoissa netti on oiva väylä.
Netti tarjoaa myös runsaasti tietoa – sitä voitaisiin jopa kutsua tiedon aarrearkuksi tai tiedon valtamereksi – kunhan tähän tietoon vain osaa suhtautua kriittisellä tavalla. Kaikki netissä sanottu ja väitetty ei välttämättä ole totta. Lähdekriittisyys onkin erittäin tärkeää käytettäessä nettiä tiedonlähteenä ja tämän taidon opettamisen tulisikin olla nykyisin kouluissa samalla viivalla muidenkin perustaitojen opettamisen kanssa – nykyaikaisessa tietoyhteiskunnassa, jota leimaa suoranainen informaatiotulva, on äärimmäisen tärkeää osata erottaa ”oikea” ja ”väärä” tieto toisistaan, samoin kuin myös relevantti ja epäoleellinen tietokin.
Nykyisin opiskelua ja työntekoa netissä helpottaa huomattavasti se, että monet oppilaitosten ja kuntien kirjastot tarjoavat myös aineistoja käyttöön netin kautta. Voit varata opinnoissasi tai työssäsi tarvitsemiasi kirjoja netin kautta, mutta voit myös käyttää kirjastojen tarjoamia laajoja ja laadukkaita e-materiaaleja. E-kirjat ovat näppäriä ja yhä suositumpia opiskelumateriaaleja. Niiden käyttäminen auttaa monen muun hyvän puolensa lisäksi myös säästämään luontoa, koska kaikkia materiaaleja ei e-materiaalien myötä enää tarvitse välttämättä tulostaa paperille. Kaikessa tulostamisessa, niin työ-, opiskelu-, kuin vapaa-ajan käytössäkin, kannattaakin noudattaa niin sanotun vihreän toimiston periaatteita ja tulostaa vain aivan kaikista välttämättömimmät dokumentit paperille.
Miksi tehdä töitä ulkomailta käsin?
Syitä ulkomailta käsin työskentelyyn on monia. Osa tällaisen työskentelytavan valinneista haluaa nähdä maailmaa tai leppoistaa elämäänsä. Monessa maassa elinkustannukset ovat sen verran matalat, ettei kokopäivätyön tekemiselle ole tarvetta. Tämä voi auttaa säästämään aikaa itselle mielekkäisiin asioihin. Monessa maassa myös samalla rahalla saa huomattavasti enemmän kuin Suomessa – joissakin maissa esimerkiksi tuhannella eurolla voi elää oikein mukavaa elämää perheen kanssa, kun Suomessa se ei suurimmissa kaupungeissa tahdo riittää edes perheasunnon vuokraan – puhumattakaan ruuista, vaatteista, harrastuksista, lomamatkoista ja kaikesta siitä, mitä ihminen elämässään tarvitsee ja haluaa. Moni ei pidä Suomen pitkästä ja kylmästä talvesta ja lähtee mielellään sitä pakoon johonkin aurinkoisempaan maahan. Osa kaipaa aivan uudenlaisia kokemuksia ja elämyksiä ja haluaa kohottaa kielitaitoaan. Osa saattaa olla sitä mieltä, että Suomen asenneilmapiiri on tiukka tai suvaitsematon. Syitä on siis monia ja voidaankin jopa puhua oman asuinmaan kilpailuttamisesta. Kukin yksilö tai perhe tekee tämän kilpailuttamisen omista lähtökohdistaan käsin ja yllättävän moni on päätynyt tekemään töitä freelancerina netin kautta.